Фінансова грамотність є надзвичайно важливим аспектом життя, який слід починати формувати вже з дитячого віку. У цій статті ми розглянемо кілька підходів, які допоможуть батькам навчити дітей фінансовій відповідальності та розумінню цінності грошей.

Батьківський приклад та гроші в повсякденному житті

Найкращим способом навчання дитини є власний приклад. Батьки повинні демонструвати розуміння та розсудливість у фінансових питаннях. Обговорюючи різні аспекти бюджету, витрат та заощаджень, дорослі можуть показати, як правильно управляти грошима. Залучайте дітей до розмов про гроші та їхнє використання. Розкажіть дітям що таке гроші і яким чином вони заробляються. Давайте їм можливість брати участь у закупівлях, порівнювати ціни та розуміти, як формується рішення про витрати.

Кишенькові гроші як перший досвід

Розмовляючи про кишенькові гроші, батьки можуть надати своїм дітям цінні навички управління фінансами. Ось кілька порад:

1. Визначте джерело кишенькових грошей. Домовтеся, чи це щотижнева допомога від батьків чи гроші, зароблені дитиною за виконання певних обов'язків. Це навчить їх досвіду винагороди та відповідальності.

2. Разом з дітьми складайте простий бюджет. Допоможіть дитині розділити кишенькові гроші на різні категорії: заощадження, розваги, подарунки тощо. Це навчить їх планувати витрати та уникати необдуманих витрат.

3. Спонукайте дітей заощаджувати частину кишенькових грошей. Розповідайте їм про сенс та користь накопичення коштів, про позитивний ефект від таких дій у майбутньому.

4. Вчіть дітей планувати та здійснювати великі покупки. Допоможіть обрати мету, на яку вони будуть збирати кошти. Це може бути іграшка, книга або якась ціль у майбутньому. Це вчить терпінню та вмінню довгострокового планування.

5. Розмовляйте з дитиною про те, які фінансові цілі вона має, і допоможіть їй розробити план досягнення цих цілей.

Основи банківських послуг

Поступово введіть дітей у світ банківських послуг, розповідаючи про рахунки, депозити та кредитні картки. Ряд банків дає можливість відкрити дитячу картку під батьківським наглядом, що залучить дитину до першого досвіду взаємодії з банківською системою.

Так, в monobank | Universal Bank розробили картку для клієнтів від 6 до 14 років з функцією батьківського контролю. Один із батьків зможе побачити виписку й керувати доступністю і лімітами для таких опцій, як зняття готівки, поповнення картки третіми особами, переказ на інші картки, купівлі в онлайн-іграх та витрати на кафе й розваги.

Випуск віртуальної картки і обслуговування є безкоштовним, випуск фізичної картки коштуватиме 100 грн. Щомісяця ви зможете вибрати 2 категорії витрат, за якими будете отримувати кешбек.

Окрім зручностей для батьків, подбали і про веселощі для дітей:

  • вибір між класикою та абсолютно новою темою додатка, що включає в себе яскраву пластикову картку жовтого кольору;
  • унікальні скіни для віртуальної картки в Apple Pay та Google Pay;
  • нагороди в додатку з ексклюзивною колекцією котів та можливістю обміну їх на мерч;
  • стікери і дерев’яний конструктор кота у подарунок.

Фінансова освіта не тільки допомагає дітям стати відповідальними дорослими, але й надає їм інструменти для досягнення стабільності та успіху в майбутньому. Важливо надавати ці знання з раннього віку, роблячи фінанси зрозумілими та цікавими для дітей.