Сьогодні йти в ногу з часом вигідно і зручно не тільки молоді, а й старшому поколінню. Українська банківська система активно розробляє системи, цільовою аудиторією якої є пенсіонери. Людям пенсійного віку пропонуються спеціальні пропозиції, умови, найвигідніші депозити.

Депозити для пенсіонерів, як правило, доступні людям, що мають пенсійне посвідчення. Внесок на депозит для людей похилого віку передбачає той факт, що їх дохід не досить високий, тому спеціальні пропозиції та акції повинні нести соціальний характер.

Багато людей пенсійного віку бояться довіряти свої гроші аби-кому, а тим більше добровільно покласти їх в якусь банківську установу. Проте, є вагомі причини чому все ж варто розглядати такий сучасний варіант, як розміщення коштів на депозит у банку:

  1. Гроші будуть знаходитися під цілодобовою охороною у захищеному приміщенні, до них ніхто не зможе дістатися, крім самого вкладника. Питання безпеки стоїть дуже гостро. Якщо зберігати свої заощадження у трилітровій банці або під матрацом, то завжди буде ризик втратити ці гроші через злодіїв, пожежі та інші непередбачуваних ситуацій. Влад у банку - це максимально безпечний варіант, що збереже нерви та гроші пенсіонерів.
  2. За зберігання грошей на депозиті будуть нараховуватися відсотки. Це однозначно буде дуже приємним і не зайвим бонусом для пенсіонерів.
  3. Страхування ваших вкладень. Існує Фонд гарантування вкладів. Навіть у випадку, якщо банк раптово збанкрутує, пенсійний внесок в розмірі до 200 тисяч гривень обов'язково буде повернутий вкладнику.
  4. Місцезнаходження банку. Для літніх людей питання розміщення банку ближче до їхнього будинку іноді грає мало не найважливішу роль. Багатьом пенсіонерам вже важко їхати в інший кінець міста, щоб покласти гроші на депозит або зняти їх.

На що звертати увагу при вивченні програмних умов по депозитах для пенсіонерів?

Коли мова йде про накопичені за життя гроші, які люди пенсійного віку будь-якими способами намагаються зберегти і не витратити, то важливість перевірки умов банку ставиться на перше місце. Від того, наскільки уважно вивчена інформація про депозити для пенсіонерів залежить правильність вибору банку. Серед моментів, які варто уважно вивчити:

відсутність або наявність функції пролонгації депозиту;

чи має банк право змінювати умови прописані в договорі та знижувати розмір процентної ставки на свій розсуд;

яким буде розмір втрат, якщо довгостроковий договір буде розірвано.

Краще заздалегідь дізнатися такі тонкощі і вибрати банк з прозорими, зрозумілими умовами.

Відмінності звичайних депозитів від депозитів для пенсіонерів

Депозити для пенсіонерів, як правило, відрізняються від звичайних депозитів:

  1. По владу діє більш вигідний процентним коефіцієнтом;
  2. Максимально зручними умовами для користування депозитом (поповнення, довгострокове розірвання договору, часткове зняття);
  3. Мінімальним внеском на депозит.

Такі відмінності роблять депозити для пенсіонерів вигідними і вселяють довіру. Мета банку - захистити майно і вкладення, а не обдурити вкладників. Високі коефіцієнти, які досягають свого максимального ліміту - це ще один плюс в скарбничку переваг депозиту.

Що буде з вкладеннями у випадку смерті?

Один з найбільш частих страхів пенсіонерів - страх, що коли вони помруть, банк обов'язково присвоїть собі їх вкладення. Варто розвіяти цей страх. Зазвичай, банк надає пенсіонерам послугу зі складання заповіту на випадок смерті або послугу з оформлення довіреності для розпорядження особистим рахунком.

Таку довіреність потрібно завірити у нотаріуса у вибраному банку в присутності вкладника.

Згідно з заповітом, у ньому вказуються спадкоємці, які у разі смерті вкладника отримають заощадження. Для того, щоб розпорядитися грошима потрібно надати банку свідоцтво про право на спадщину.

Можна також пред'явити дозвіл суду або нотаріуса на те, щоб отримати весь депозит або його частину (і відсотки по ньому).

Також не варто побоюватися “згоряння” вкладень. Тут знову діє Фонд гарантування вкладів, який поверне до 200 тисяч гривень у разі банкрутства банку.